a-sidan studieresa norrland, kiruna

Studieresa till Kiruna och Luleå

I år gick studieresan till Kiruna och Luleå med ett stopp på vägen i Harads med vår guide Dan Lundström som gav oss många vinklar på Kirunas samhällsomvandling.

Vi har i Kiruna besökt gruvan och lärt oss mer om både gruvdrift förr och nu, dess framtida utveckling samt gruvstadsparken. Genom ett möte med Nina Eliasson från stadsbyggnadsavdelningen fick vi ta del av kommunens arbete med nya Kiruna centrum där vi besökte det nya kommunhuset. I gamla Kiruna besökte vi Kiruna kyrka innan den likt vissa andra historiska byggnader kommer flytta när gruvan rycker allt närmare. En speciell plats och situation som staden befinner sig i.

Inte långt ifrån ligger Jukkasjärvi där vi beundrat is-skulpturer och rum i Ice hotels året-runt-anläggning 365. Vi besökte också konstnären Lena Kriström i hennes ateljé som berättade om hur arbetet med de världskända isskulpturerna började. Lena Kriström började redan 1993 med att köpa en yxa i Jukkasjärvi för att delta i det allra första SM i isskulptering och har varit isbiten sedan dess.

På väg mot Luleå stannade vi till i Harads där vi tillbringade natten uppe bland trädkronorna i alla Tree hotels olika kojor, allt från de rymdskepps- eller fågelredslika eller nästintill osynliga mirror cube till nästan ett helt hus i skyn. Dagen efter fick vi en uppfriskande upplevelse med kallbad i Lule älv på Artic bath.

Väl i Luleå har tog vi en kortare promenad i Kyrkbyn som ligger i Gammelstad där en av de största och bäst bevarade kyrkstäderna i världen finns. Fler än 400 kyrkstugor ligger runt den medeltida stenkyrkan. Inne i Luleå visade Kulturens hus arkitekt Björn Aili från Tirsén & Aili Arkitekter, numera Stark Arkitekter, oss runt bland stadsbibliotek, konsthall och konsertsal samt black box och berättade om kontorets tankar och husets tillblivelse. Resan avslutades med en middag på andra sidan vattnet i Teaterhuset i Luleås Norra hamn som tagit upp formen från de gamla sjömagasin som historiskt har funnits i hamnen.

<< Tillbaka

Järva begravningsplats, byggbilder

A-sidan har sedan sommaren 2017 medverkat i arbetet för att åstadkomma en ny begravningsplats på Järvafältet mellan Rinkeby och Akalla i Stockholm. Projektet startade 2010 som en allmän internationell arkitekttävling där landskapsarkitekten Kristine Jensens och arkitekten Poul Ingemanns gemensamma bidrag ”Öarna” utsågs till vinnare.

Vi har bistått den ansvariga arkitektbyrån Arkitekt Kristine Jensen Tegnestue med…

Läs mer >>

Poolbilen wrappad!

Äntligen har a-sidans poolbil fått sig ett ansiktslyft!

På bilens sidor syns numer sex olika byggnader/projekt som vi jobbat eller jobbar med:

Brf. Vinrankan i Ultuna, Björnarbo i Jumkil, Uppsala domkyrka, Villa H i Saltsjöbaden, Duvans kapell i Saltsjö Boo samt Studentvägen i Uppsala.

Vår medarbetare Sharon har skissat upp bilderna och tryckeriet Toni Reklam i Uppsala…

Läs mer >>

Kick-off hösten 2023

Höstens kick-off för a-sidan inleddes med frukost på Stockholmskontoret tillsammans med presentation från VD, marknadsgruppen samt introduktion till dagens första stopp. Nacka seniorcenter Talliden är ett vård- och omsorgsboende som a-sidan hjälpt till att rita om- och tillbyggnation till, samt hjälpa till med planerat genomförande så att verksamheten kan fortsätta använda lokalerna under tiden…

Läs mer >>

NYC Legend

 

Alexander Klingspors monumentala konstverk avtäckt i närvaro av H.M. Drottning Silvia

Klingspors skulptur, New York City Legend, avtäcktes 17 oktober på East 14th Street vid Union Squares Triangle Park, i samarbete med Mollbrinks Galleri, Union Square Partnership och NYC Parks.

Under avtäckningen närvarade H.M. Drottning Silvia, generalkonsul Camilla Mellander och Joseph Douek, City Planning Commissioner med…

Läs mer >>

Norrlands nation – baren i yttre läs

Nu är renoveringen av baren i yttre läs på Norrlands nation i Uppsala klar. Den står nu redo att ta emot gamla som nya studenter till hösten. Till det yttre kommer du känna igen dig med varsamma ändringar men till det inre har nationens bartenders fått en hel ny barinredning. Om du kikar up…

Läs mer >>

Rackarberget som bra svenskt exempel för energieffektivisering

Vi är stolta över att berätta att projektet Rackarberget valdes ut som ett gott svenskt exempel att läggas till i HiBERatlas databasen, en internationell plattform där goda exempel på energieffektivisering i byggnader med kulturvärde visas upp för att inspirera andra i byggbranschen.

Rackarberget är ett av Sveriges första bostadsområden som byggdes enbart för studenter på…

Läs mer >>

Arkitekten uppmärksammar forskningsarbete

Sveriges arkitekters bransch- och medlemstidning uppmärksammade i veckan forskningsprogrammet ”Spara och bevara”, där a-sidans egen Sharon Pulvino delar som forskningsassistent.

Just nu arbetar hon med en förstudie som ska utreda hur den internationella databasen ”HiBERatlas” (Historic Building Energy Retrofit Atlas), som samlar goda exempel på energieffektiviseringar i kulturmiljöer, kan utökas med svenska exempel.

 

Länk till artikeln:

Läs mer >>

Fritidshus Stockholms skärgård

Vi på a-sidan är glada att se och få dela med oss utav bilder på projekt Skärgårdsvillan, ett vackert fritidshus som nu är färdigt och inflyttat.

Placerat på höjden mitt på en holme i Stockholms skärgård erbjuder huset fantastiska utblickar i alla väderstreck. Centralt placerade stora glaspartier skapar en spännande siktlinje rakt igenom husets gemensamhetsytor…

Läs mer >>

Sommarhälsning

Trevlig sommar från a-sidan!

Akvarellbilden föreställer det nuvarande kvarteret Lindormen i Uppsala där a-sidan i samarbete med TB-Gruppen tog fram ett nytt detaljplaneunderlag som nu ligger ute på granskning hos Uppsala kommun.

Läs mer >>

Norrlands nation – baren i yttre läs

Nu pågår renoveringen av baren i yttre läs på Norrlands nation i Uppsala för att ta emot gamla som nya studenter till hösten. Till det yttre kommer man känna igen sig med varsamma ändringar men till det inre kommer nationens bartenders få en hel ny barinredning. Vid ombyggnaden så öppnades glimtar till husets historia…

Läs mer >>