a-sidan studieresa norrland, kiruna

Studieresa till Kiruna och Luleå

I år gick studieresan till Kiruna och Luleå med ett stopp på vägen i Harads med vår guide Dan Lundström som gav oss många vinklar på Kirunas samhällsomvandling.

Vi har i Kiruna besökt gruvan och lärt oss mer om både gruvdrift förr och nu, dess framtida utveckling samt gruvstadsparken. Genom ett möte med Nina Eliasson från stadsbyggnadsavdelningen fick vi ta del av kommunens arbete med nya Kiruna centrum där vi besökte det nya kommunhuset. I gamla Kiruna besökte vi Kiruna kyrka innan den likt vissa andra historiska byggnader kommer flytta när gruvan rycker allt närmare. En speciell plats och situation som staden befinner sig i.

Inte långt ifrån ligger Jukkasjärvi där vi beundrat is-skulpturer och rum i Ice hotels året-runt-anläggning 365. Vi besökte också konstnären Lena Kriström i hennes ateljé som berättade om hur arbetet med de världskända isskulpturerna började. Lena Kriström började redan 1993 med att köpa en yxa i Jukkasjärvi för att delta i det allra första SM i isskulptering och har varit isbiten sedan dess.

På väg mot Luleå stannade vi till i Harads där vi tillbringade natten uppe bland trädkronorna i alla Tree hotels olika kojor, allt från de rymdskepps- eller fågelredslika eller nästintill osynliga mirror cube till nästan ett helt hus i skyn. Dagen efter fick vi en uppfriskande upplevelse med kallbad i Lule älv på Artic bath.

Väl i Luleå har tog vi en kortare promenad i Kyrkbyn som ligger i Gammelstad där en av de största och bäst bevarade kyrkstäderna i världen finns. Fler än 400 kyrkstugor ligger runt den medeltida stenkyrkan. Inne i Luleå visade Kulturens hus arkitekt Björn Aili från Tirsén & Aili Arkitekter, numera Stark Arkitekter, oss runt bland stadsbibliotek, konsthall och konsertsal samt black box och berättade om kontorets tankar och husets tillblivelse. Resan avslutades med en middag på andra sidan vattnet i Teaterhuset i Luleås Norra hamn som tagit upp formen från de gamla sjömagasin som historiskt har funnits i hamnen.

<< Tillbaka

Kick off 2023

A-sidans kick-off för våren gick i reflektionens tecken med en dag fylld av besök på flera av kontorets projekt i Mälardalen, pågående såväl som färdigställda.

Första stopp var Studentvägen, ett av Uppsalas klassiska studentområden där a-sidan ritat omkring trehundra lägenheter för att komplettera områdets befintliga lägenhetsbestånd. De nya huskropparna har omsorgsfullt placerats in i området…

Läs mer >>

Breddning av a-sidans färgkompetens

A-sidans arkitekter Maja Bygdén, Sharon Pulvino och Tove Söderberg har gått kursen ’Färgsättning för arkitekter’ arrangerad av Sveriges Arkitekter. Kontoret har nu nya verktyg för att arbeta med färg i såväl inom- som utomhusmiljöer. Konkreta tips, inspirerande referenser samt en användbar arbetsmetod hjälper till att lyfta vår arkitektur.

Läs mer >>

Husby-Långhundra kyrka återinvigning

Söndagen den 12 mars återinvigdes Husby-Långhundra kyrka med bön, körsång och festligheter.

A-sidan har ritat omgestaltningen av koret där altarringen har kortats/flyttats bakåt, kompletteringar med nya bjälklag och golv samt en ramp tillkommit.

Läs mer >>

Beviljat bygglov för projektet Urban House i Bromma

Nu har Urban House som vi ritat för Urban Properties fått bygglov i Bromma. Projektet består av 16 lägenheter med loft riktade mot unga vuxna och ligger i kollektivtrafiknära läge.

A-sidan har hjälpt till med ett omtag i projektet och ritat bygglovet och förfrågningsunderlag. Vi ser fram mot fortsatt involvering under kommande uppförande av huset.

Läs mer >>

Vi stödjer WONSA och Nolltolerans mot mobbning

A-sidan har beslutat att stödja Nolltolerans mot mobbning och WONSA. Läs mer om deras verksamhet här: WONSA resp. Nolltolerans mot mobbning.

Läs mer >>

a-sidan på Disting 2023

Igår närvarade Sharon Pulvino och Kristin Toreberg vid 2023 års Disting på UKK i Uppsala, med temat göra skillnad på riktigt, arrangerat av Stockholms handelskammares Uppsalaavdelning. Eftermiddagen bjöd på flera inspirerande föreläsningar och trevliga möten.

Vi tar med oss den positiva känslan att mycket faktiskt går åt rätt håll och känner oss motiverade till att…

Läs mer >>

Kristin Toreberg kontrollansvarig

Vi är glada att kunna berätta att Kristin Toreberg har certifierat sig som kontrollansvarig enl. PBL, nivå K.

En kontrollansvarig kan hjälpa dig som byggherre att ta fram ett förslag till kontrollplan. Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva…

Läs mer >>

God jul

En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi på a-sidan till er alla! I jul stödjer vi UNHCR med 25 000 kr.

Läs mer >>

Studentvägen – bastun strax klar

Nu är projektet Studentvägen i princip klart och det sista huset har firats med Studentvägens sista taklagsfest.
Ett trevligt inslag i Norrlandsgårdarnas bostäder är bastun som finns i ett av husen, vi bjuder här på en till byggbild på en skärmvägg därifrån med en tolkning av fjällen som precis blivit klar.

Läs mer >>
Bylegård vård- och omsorgsboende

Byggbilder från Bylegård

Snart är Bylegård vård- och omsorgsboende färdigställt. Byggnaden blir hem för 86 boende och vi har arbetat på uppdrag åt Hemsö. Vi har arbetat från bygglovskedet och även haft KA-uppdraget.

Läs mer >>