Studieresa till Kiruna och Luleå
I år gick studieresan till Kiruna och Luleå med ett stopp på vägen i Harads med vår guide Dan Lundström som gav oss många vinklar på Kirunas samhällsomvandling.
Vi har i Kiruna besökt gruvan och lärt oss mer om både gruvdrift förr och nu, dess framtida utveckling samt gruvstadsparken. Genom ett möte med Nina Eliasson från stadsbyggnadsavdelningen fick vi ta del av kommunens arbete med nya Kiruna centrum där vi besökte det nya kommunhuset. I gamla Kiruna besökte vi Kiruna kyrka innan den likt vissa andra historiska byggnader kommer flytta när gruvan rycker allt närmare. En speciell plats och situation som staden befinner sig i.
Inte långt ifrån ligger Jukkasjärvi där vi beundrat is-skulpturer och rum i Ice hotels året-runt-anläggning 365. Vi besökte också konstnären Lena Kriström i hennes ateljé som berättade om hur arbetet med de världskända isskulpturerna började. Lena Kriström började redan 1993 med att köpa en yxa i Jukkasjärvi för att delta i det allra första SM i isskulptering och har varit isbiten sedan dess.
På väg mot Luleå stannade vi till i Harads där vi tillbringade natten uppe bland trädkronorna i alla Tree hotels olika kojor, allt från de rymdskepps- eller fågelredslika eller nästintill osynliga mirror cube till nästan ett helt hus i skyn. Dagen efter fick vi en uppfriskande upplevelse med kallbad i Lule älv på Artic bath.
Väl i Luleå har tog vi en kortare promenad i Kyrkbyn som ligger i Gammelstad där en av de största och bäst bevarade kyrkstäderna i världen finns. Fler än 400 kyrkstugor ligger runt den medeltida stenkyrkan. Inne i Luleå visade Kulturens hus arkitekt Björn Aili från Tirsén & Aili Arkitekter, numera Stark Arkitekter, oss runt bland stadsbibliotek, konsthall och konsertsal samt black box och berättade om kontorets tankar och husets tillblivelse. Resan avslutades med en middag på andra sidan vattnet i Teaterhuset i Luleås Norra hamn som tagit upp formen från de gamla sjömagasin som historiskt har funnits i hamnen.
<< TillbakaPrao – igen!
Under veckan har vi haft en praoelev på plats i Uppsala. Oliver som går i nionde klass valde att göra ytterligare en praovecka hos oss, förra gången var för ett år sedan så detta var ett kärt återseende!
Oliver fick i uppdrag att utreda och rita upp ett förslag på hur en tomt i Gamla…
Läs mer >>StudBO 24
I veckan deltog vi på Studentbostadsföretagens konferens StudBO 24, som i år arrangerades av Stiftelsen Norrlandsgårdarna och Uppsalahem.
Programmet innehöll föreläsningar om bland annat platsens betydelse, kundupplevelsen och framtidsspaningar, men även flera intressanta studiebesök i Uppsala. Ett av besöksmålen var Studentvägen, där a-sidan bidragit med både arkitekter, ingenjörer, kontrollansvarig, projekt- och byggledning etc. Vi fick…
Läs mer >>Vernisage på Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet invigde igår sin nya basutställning ”Rum för ljus och mörker”. A-sidan har hjälpt till med färgsättning av lokalerna i och med renoveringen; vilken involverade bl.a. nya golv, ommålning av väggar, ny belysning samt nya fasta utställningsskärmar.
Läs mer >>Studieresa Göteborg
Förra veckan besökte a-sidan Göteborg – och vi hade verkligen tur med vädret!
Fredrik Kjellgren, Fojab arkitekter, guidade oss runt bland spännande byggnadsverk och nya stadsdelar samt berättade om lokalpolitikens påverkan på Göteborgs samhällsutveckling.
Vi besökte bland annat Henning Larsens World of Volvo, Wingårdhs Universeum och Erséus krematoriebyggnad på Kvibergs kyrkogård.
Vi tar med oss en del lärdomar och…
Läs mer >>Bygglov beviljat för nya Mikaelsgården
I fredags beviljades ett efterlängtat bygglov för nya Mikaelsgården. I 17 år har Stadsmissionen i Uppsala huserat i Mikaelsgården, det gamla församlingshemmet invid Mikaelskyrkan i Uppsala. Lokalerna är slitna och underdimensionerade och personalen har länge fått trolla med knäna för att hjälpa Uppsalas mest utsatta invånare.
I snart ett år har vi jobbat tillsammans med…
Läs mer >>Minnessten Uppsala domkyrka
I veckan lades en ny minnessten ned och infogades i stenläggningen på Domkyrkoplan. Stenen, som egentligen är gjord av cortenstål, är en del av det nya skyltprogrammet för Uppsala domkyrka som vi är med och utformar i samarbete med domkyrkoarkitekt Åsa Flarup Källmark. Inskriptionen påminner om att de numer öppna ytorna runt domkyrkan tidigare…
Läs mer >>Nu går vi på semester!
A-sidan tar semester under veckorna 28-31. Den 5 augusti är de flesta av oss tillbaka på kontoret igen.
Till dess önskar vi er en (oavsett väder) härlig sommar!
Läs mer >>Samråd i Åkeshov, Bromma
Detaljplaneförslag för Åkeshovshöjden i Bromma har haft samråd och är nu ute på granskning. A-sidan har på uppdrag av Besqab ritat ett hus med ca 40 hyreslägenheter i blandade storlekar.
Detaljplaneförslaget för Åkeshov 1:1 m.fl. föreslår bostadsbebyggelse i tre flerbostadshus placerade i delar av ett tidigare kraftledningsstråk lokaliserat mellan Brommaplan och Åkeshov slott. Förslaget omfattar…
Läs mer >>Norrlands byggbilder
Arbetet med Norrlands nation i Uppsala fortsätter – ett pågående projekt med renovering av den gamla delen med festsal, bar, salong, m.m. Just nu pågår grundning innan tapetsering i gula salongen och ommålning som ska framhäva träpanelernas speglar samt att baren har fått sin sista del med hyllor för spritdisplay och är nu komplett…
Läs mer >>Berthåga krematorium
1965 invigdes Berthåga krematorium med sina två kapell i Uppsala. Krematoriet och kyrkogården ritades efter en tävlingsvinst av arkitekt Kurt von Schmalensee respektive landskapsarkitekt Ulla Bodorff och utgör idag ett kyrkligt kulturminne.
Sedan dess har befolkningen i upptagningsområdet ökat markant och med det behovet av en om- och tillbyggnad av krematoriet. Kapellen förblir oförändrade, personalutrymmen…
Läs mer >>