Strandkyrkogården utställt på samråd

Det planeras för en konfessionslös ceremonibyggnad på Strandkyrkogården i Skrubba i södra Stockholm. Vi har i tätt samarbete med Landskapsarkitekt Elin Samuelsson tagit fram förslaget som nu är utställt på samråd i Tekniska Nämndhuset i Stockholm. Förslaget finns att beskåda antingen på plats eller via nätet till och med den 9e februari.

Byggnaden är placerad som en målpunkt – ett litet träskrin i fonden – inplacerat för att bevara och förstärka platsen där bergssidan och dammen är de rumsliga grundstenarna. Byggnadens orientering och planform samspelar med platsens unika förutsättningar. Tillsammans skapar de en komposition av både exteriöra och interiöra rum som ger goda förutsättningar att förrätta begravningsceremonier på en rad olika vis efter specifika önskemål.

Strandkyrkogården – namnet signalerar närhet till vatten – men närheten är mer geografisk än visuell. Förslaget accentuerar den befintliga dammen och den visuella kontakt som trots allt finns mot Drevviken.

Utskurna hushörn vid golvnivå inne i ceremonilokalen skapar ett samspel med vattenspegeln utanför. Kistans möjliga placering i hörnet mot vattenspegeln leder blicken vidare ner mot dammen och i förlängningen Drevvikens vatten. Detta kan symbolisera pånyttfödelse, kretslopp, återfödelse eller helt enkelt bara vara en trösterik skönhetsupplevelse.

Väggarna i ceremonisalen avslutas med glas närmast taket och takets form med den medvetet gjorda ljussättningen gör att innertaket kommer att lysa som en lanterna under de mörka årstiderna och om natten.

<< Tillbaka

Åby ängar i Vallentuna åt Nordr

I Vallentuna-Åby Ängar uppförs nu 130 lägenheter på 1-3 rok. A-sidan bistår med projektledning, byggledning och KA i detta uppdrag. Det är Nordr som är byggherre och Veidekke Entreprenad som utför entreprenaden. Inflytt sker etappvis från i början av 2022 och ska vara inflyttat och klart under sommaren 2022.

Läs mer >>

Nya delägare

Som ett led i a-sidans generationsväxling tillträdde den 1 april de nya tillkommande delägarna Rasmus Roman, Camilla Thunmarker och Daniel Jernlif.

Läs mer >>

a-promenaden


 

Klicka här för länk till promenad-PDF

 

Vi på a-sidan är glada över att medverka vid Uppsala Klimatvecka 2021! Vårt bidrag till programmet är en virtuell promenad där vi går en slinga i centrala Uppsala och berättar om hållbarhet i…

Läs mer >>

Superhjärnan

Superhjärnan och Uppsala klimatvecka

Superhjärnan är ett samarbetsprojekt mellan olika teknikkonsulter i Uppsala. Under Uppsala klimatvecka bjuder Superhjärnan in till ett föredrag om det hållbara livet i ett framtida Uppsala (måndag 22 mars kl. 15.30 eller torsdag den 25 mars kl. 15.30).

Under hela veckan 21-27 mars pågår tävlingen Maxa din trädgård, täppa eller pallkrage. Genom…

Läs mer >>

Sofia certifierad citylab-samordnare

Sofia Enqvist på vårt Stockholmskontor är nu certifierad citylab-samordnare för planering & genomförande. City-lab är ett certifieringssystem för hållbara stadsdelar. Samordnaren bistår med att leda certifieringsprocessen och certifierar hållbarhetsprogram, handlingsplan för stadsutvecklingsprojekt och handlingsplan för delprojekt. Läs gärna mer om certifieringssystemet och samordnarens roll på SGBC CityLab

Läs mer >>

Sharon Pulvino

Vi är glada att meddela att Sharon Pulvino tillsvidareanställts med placering på vårt Uppsalakontor. Sharon är arkitekt och kommer närmast från Tengbom och har erfarenhet från många typer av uppdrag, särskilt inom kulturmiljö. Hon arbetar halvtid på a-sidan och i övrigt studerar Sharon restaureringskonst, en vidareutbildning på Kungl. Konsthögskolan. Välkommen till oss på a-sidan!

Läs mer >>

Byggbild S:t Per

Nu har pentryt/porslinsförvaringsskåpet till salen i S:t Pers kyrka i Uppsala börjat ta form.

Läs mer >>

Introduktionskurs i Citylab

A-sidan är medlemmar i Sweden Green Building Council och igår eftermiddag tog vi del av deras certifieringssystem för hållbara stadsdelar – Citylab. Introduktionskursen bestod av en inledande genomgång av systemets uppbyggnad och fokusområden. Patrick och Åsa är sedan tidigare certifierade Citylab-samordnare och under våren kommer även yngre kollegor hos oss att gå…

Läs mer >>

VI HAR FÖRSTÄRKT MED 3D-SKRIVARE

A-sidan har stärkt verktygslådan med en 3D-skrivare! Vi ser fram mot att använda skrivaren för att på ett enkelt och effektivt vis få ut fysiska modeller i de projekt som lämpar sig för det. Vi börjar bland annat med att skriva ut de vårdboenden vi ritat de senaste åren och skapar ett bibliotek med…

Läs mer >>