Juliahemmet

Juliahemmet ligger längs med björkarna utmed Dag Hammarskjölds väg. En tunn huskropp och en kraftigare möts och omfamnar en södervänd gård. Husets takform är besläktat med de kedjehus som a-sidan ritat i området Ekparken som ligger alldeles i närheten. Även husets sockelvåning i liggande träpanel knyter an till närområdets småhus för att skapa ett sammanhållet uttryck. Lägenheternas fönstersättning har gjorts med tanke på att det ska gå att ligga i sin säng och fortfarande ha möjlighet att titta ut, ett fönster med lägre bröstningshöjd möjliggör detta och bidrar till rytm i fasaderna. Den norrliggande huskroppen har färgsatts i två kulörer för att tydliggöra volymerna.

Byggnaden är utformad med en central entré med en direkt koppling till ett trapphus som fungerar som byggnadens nav. De gemensamma köken går att antingen koppla samman eller dela upp och den gemensamma balkongen ger väderskyddade utblickar mot ekparken åt söder. Byggnadens smala del skärmar av trafiken från Dag Hammarskjölds väg samtidigt som den erbjuder promenadmöjligheter inomhus. I änden av volymen finns möjlighet att möblera med sittgrupp för samvaro och utblickar över björkkronorna mot Uppsalaåsen som tecknar sig bakom lantbruksuniversitetet i öster.

Den väderskyddade entrén har direktkontakt med gården där gångar skapar varierade promenadstråk i direkt anslutning till hemmet. Utemiljön är planerad med olika planteringar, vattenspel, odlingslotter, bärbuskar med mera för att ge trevnadskänsla, möjligheter till aktivitet och en mängd olika sinnesintryck.

Landskapsarkitekturen har tagits fram av Liljewalls och bygghandling projekteras av TM Konsult med stöd av a-sidan som program- och gestaltningsansvariga.