Fålhagslunden i Vårt Uppsala
I senaste numret av magasinet Vårt Uppsala kan ni läsa ett tidningsreportage om projektet Fålhagslunden, ”Hus från 1945 i ny tappning”. Läs mer här: Fålhagslunden i Vårt Uppsala sid. 1-15
”Intervju med Arkitekten Åsa Flarup Källmark från A-sidan arkitektkontor AB.
Vad var utmaningarna med att göra om just detta äldreboende till bostadsrätter?
Ombyggnaden på 70-talet var inte särskilt respektfull så vi fck förhålla oss till de tilläggen vilket var den svåraste biten. Det stora taket på länkdelen fick sedumtak för att tona ner den stora ytan på det. Rikshem ville ha små lägenheter – så vi har förändrat planlösningarna och lägenhetsfördelningen väldigt. Ekonomin var knapp. Därför har vissa detaljer inte genomförts enligt arkitektens önskedröm som t ex avgränsningarna på de översta loftgångarna- de är raka när taken lutar. Bullerproblematiken har medfört att vissa balkonger fick bullerskärmar som kanske inte är alla boendes önskedröm. Det var en gammal detaljplan med s.k. prickmark* ända in mot fasadliv (länkdelen låg redan på prickmark enligt den äldre detaljplanen), därför kunde vi inte få balkonger på lägenheterna längst ner. Nuvarande krav på handikapparkeringsplats innebar att vi fick parkeringar inne på gården – det blev asfalt där som jag helst sluppit.
Vad var fördelarna ni fick av att göra nytt av gammalt?
Det är svårare med ombyggnad än med nybyggnad så tillsammans med Rikshem och deras projektledare fick vi som arkitekter vara kreativa och hitta annorlunda lösningar som man aldrig skulle fått göra i en nybyggnation. Begränsningarna gav annorlunda och intressanta planlösningar. De äldre huskropparnas gedigna material ger en härlig känsla. Mittenvolymen har aldrig varit bostäder förut men där medförde takhöjderna att vi kunde göra sovloft med takfönster som jag tycker blev så härliga. Vi jobbade mycket med möblerbarheten i de ofta minimala rummen. Sen har alla balkongdörrar och franska fönster glas ända ner till golvet- det gillar vi alla väldigt mycket – det ger ljus och rymd i de små lägenheterna.
Har ni försökt bevara 40-talets arkitekturstil när ni ritade om husen? Nämn några specifka detaljer.
Vi har gått tillbaka till de båda äldsta husens ursprungliga färgsättning och två av trapphusen och deras entréer med sina karakteristiska tak och pergolor som kunde bevaras. De nya trapphusen med hissar är gjorda i samma material och stil som de äldsta byggnadskropparna. Gården är utförd med stenmjöl ( istället för 40- talets gårdsgrus ) och vi har ett smidesstaket runt om. 40-talet präglades av sparsamhet i uttryck men av gedigna material som murade tegelväggar, puts och riktigt smide.
* prickmark innebär att den ej får bebyggas.”
Bygglov beviljat för nya Mikaelsgården
I fredags beviljades ett efterlängtat bygglov för nya Mikaelsgården. I 17 år har Stadsmissionen i Uppsala huserat i Mikaelsgården, det gamla församlingshemmet invid Mikaelskyrkan i Uppsala. Lokalerna är slitna och underdimensionerade och personalen har länge fått trolla med knäna för att hjälpa Uppsalas mest utsatta invånare.
I snart ett år har vi jobbat tillsammans med…
Läs mer >>Minnessten Uppsala domkyrka
I veckan lades en ny minnessten ned och infogades i stenläggningen på Domkyrkoplan. Stenen, som egentligen är gjord av cortenstål, är en del av det nya skyltprogrammet för Uppsala domkyrka som vi är med och utformar i samarbete med domkyrkoarkitekt Åsa Flarup Källmark. Inskriptionen påminner om att de numer öppna ytorna runt domkyrkan tidigare…
Läs mer >>Nu går vi på semester!
A-sidan tar semester under veckorna 28-31. Den 5 augusti är de flesta av oss tillbaka på kontoret igen.
Till dess önskar vi er en (oavsett väder) härlig sommar!
Läs mer >>Samråd i Åkeshov, Bromma
Detaljplaneförslag för Åkeshovshöjden i Bromma har haft samråd och är nu ute på granskning. A-sidan har på uppdrag av Besqab ritat ett hus med ca 40 hyreslägenheter i blandade storlekar.
Detaljplaneförslaget för Åkeshov 1:1 m.fl. föreslår bostadsbebyggelse i tre flerbostadshus placerade i delar av ett tidigare kraftledningsstråk lokaliserat mellan Brommaplan och Åkeshov slott. Förslaget omfattar…
Läs mer >>Norrlands byggbilder
Arbetet med Norrlands nation i Uppsala fortsätter – ett pågående projekt med renovering av den gamla delen med festsal, bar, salong, m.m. Just nu pågår grundning innan tapetsering i gula salongen och ommålning som ska framhäva träpanelernas speglar samt att baren har fått sin sista del med hyllor för spritdisplay och är nu komplett…
Läs mer >>Berthåga krematorium
1965 invigdes Berthåga krematorium med sina två kapell i Uppsala. Krematoriet och kyrkogården ritades efter en tävlingsvinst av arkitekt Kurt von Schmalensee respektive landskapsarkitekt Ulla Bodorff och utgör idag ett kyrkligt kulturminne.
Sedan dess har befolkningen i upptagningsområdet ökat markant och med det behovet av en om- och tillbyggnad av krematoriet. Kapellen förblir oförändrade, personalutrymmen…
Läs mer >>Samråd kv. Stjärnan i Norrtälje
Detaljplaneförslag för kvarteret Stjärnan 8 m.fl. i Norrtälje har haft samråd och är nu ute på granskning. Med på samrådet från a-sidan var uppdragsansvarig arkitekt Patrick Barnekow och handläggande arkitekt Joakim Åberg.
Syftet med planen är att pröva möjligheten att ombilda området från småindustri till vårdboende eller bostadsändamål. Planförslaget medger ett vårdboende som inrymmer cirka…
Läs mer >>Martin och Daniel diplomerade
Under hösten 2023 har Martin Hedin och Daniel Jernlif vidareutbildat sig och genomfört Sveriges Arkitekters professionsprogram steg 2, som omfattat arkitektens kommunikation och affärskunskap. Kursmomenten har innefattat flertalet moduler såsom projektledning, presentationsteknik, fastighetsekonomi m.fl. ämnen. Mer info finns att läsa på Sveriges arkitekters sida – Steg 2. Programmet kan läsas fristående eller som…
Läs mer >>God jul
En riktigt god jul och gott nytt år önskar vi på a-sidan er alla!
Läs mer >>Järva begravningsplats, byggbilder
A-sidan har sedan sommaren 2017 medverkat i arbetet för att åstadkomma en ny begravningsplats på Järvafältet mellan Rinkeby och Akalla i Stockholm. Projektet startade 2010 som en allmän internationell arkitekttävling där landskapsarkitekten Kristine Jensens och arkitekten Poul Ingemanns gemensamma bidrag ”Öarna” utsågs till vinnare.
Vi har bistått den ansvariga arkitektbyrån Arkitekt Kristine Jensen Tegnestue med…
Läs mer >>