a-promenaden


 

Klicka här för länk till promenad-PDF

 

Vi på a-sidan är glada över att medverka vid Uppsala Klimatvecka 2021! Vårt bidrag till programmet är en virtuell promenad där vi går en slinga i centrala Uppsala och berättar om hållbarhet i de kulturmiljöer vi jobbat med under de senaste åren, fokus ligger på att använda, bevara och utveckla. Stoppa i hörlurarna, spela upp podden via spelaren och klicka på länken till promenad-PDF:en här ovanför och häng med!

Vi startar vid Domkyrkan där vi berättar om evighetsperspektivet i relation till hållbarhet, arbetet med ett varsamt anpassande av kyrkan efter nutida behov pågår. Ärkebiskop Antje Jackelén läser en bön som kan ses som en programförklaring för Svenska kyrkans miljötänk och fokus på global rättvisa. Sen fortsätter vi till Studentvägen där studentens boendemiljö, ekonomi och trygghet står i fokus, VD Håkan Falk intervjuas.

Efter det presenterar vi ett sätt att ta tillvara äldre byggnader i en stad för nya ändamål, Atrium Ljungberg har köpt de tre tegelbyggnaderna vid Skeppskajen och affärsutvecklingschef Daniel Kvant Suber berättar om hur Atrium Ljungberg arbetar med omvandling av äldre miljöer. Det sista stoppet på promenaden är Gamla Stationen och avslutningsvis blir det en tävling med chans att vinna en av tre möjliga böcker om byggnadsvård.

Några hållpunkter i podden:

3:32 – Ärkebiskop Antje Jackelén – En bön för klimatet

18:40 – VD Håkan Falk om hållbarhetsarbete i samband med nybyggnation vid Studentvägen

48:45 – Affärsutvecklingschef Daniel Kvant Suber – omvandling av äldre miljöer och hållbar stadsutveckling

54:10 – Hållbarhetstips till lyssnaren och Uppsalabon

Sist i podden och promenad-PDF:en finns information om hur ni är med i tävlingen om böckerna. Kul att ni hittat hit och välkomna!

<< Tillbaka

Bevara, berika och utveckla

Den 25 maj medverkade a-sidans Åsa Flarup Källmark i ”Möjligheternas rum – en kulturarvskonferens om flexibla kyrkorum och kyrkogårdar i en tid av förändring”.
Detta skedde med en film om hur en konstruktiv samsyn på kyrkorummet kan skapas inför en förändring. Med antikvarien Raoul Hjärtström och arkitekten Åsa Flarup Källmark om Karlstad domkyrka:

Läs mer >>

Sharon klar på Mejan

Vi är glada att åter ha Sharon Pulvino på kontoret efter hennes studier på “Mejan” – Kungl. Konsthögskolan. Sharon har läst kursen restaureringskonst under läsåret 2020-2021 med temat Vi skapar framtiden, den formar oss.

Kursen Restaureringskonst är en ettårig heltidskurs (60 hp) på avancerad nivå (post-masternivå) vid Kungl. Konsthögskolans arkitekturskola, för yrkesverksamma arkitekter, antikvarier, ingenjörer…

Läs mer >>

Skiffertornet

Alldeles intill de välkända Kvarntornen i centrala Uppsala kommer Skiffertornet uppföras. Vi har projektledare på a-sidan som hjälper Nordr att utveckla ett helt nytt kvarter med 80 bostäder.

Läs mer >>

Sommarpraktik på Erstagatan

Under sommaren och tidig höst kommer vårt Stockholmskontor förstärkas med Mads Rosentoft. Han pluggar till arkitekt i England och är praktikant hos oss i tre månader med Rasmus Roman som fadder. Välkommen till a-sidan.

Läs mer >>

Harmånger kyrka

Nu är Harmångers kyrka renoverad med nya glaspartier och möblerna har kommit på plats. I norra korsarmen med barnverksamheten finns nu bl.a. en ny triptyk och pentry.

Läs mer >>

Åby ängar i Vallentuna åt Nordr

I Vallentuna-Åby Ängar uppförs nu 130 lägenheter på 1-3 rok. A-sidan bistår med projektledning, byggledning och KA i detta uppdrag. Det är Nordr som är byggherre och Veidekke Entreprenad som utför entreprenaden. Inflytt sker etappvis från i början av 2022 och ska vara inflyttat och klart under sommaren 2022.

Läs mer >>

Nya delägare

Som ett led i a-sidans generationsväxling tillträdde den 1 april de nya tillkommande delägarna Rasmus Roman, Camilla Thunmarker och Daniel Jernlif.

Läs mer >>

Superhjärnan

Superhjärnan och Uppsala klimatvecka

Superhjärnan är ett samarbetsprojekt mellan olika teknikkonsulter i Uppsala. Under Uppsala klimatvecka bjuder Superhjärnan in till ett föredrag om det hållbara livet i ett framtida Uppsala (måndag 22 mars kl. 15.30 eller torsdag den 25 mars kl. 15.30).

Under hela veckan 21-27 mars pågår tävlingen Maxa din trädgård, täppa eller pallkrage. Genom…

Läs mer >>