a-promenaden


 

Klicka här för länk till promenad-PDF

 

Vi på a-sidan är glada över att medverka vid Uppsala Klimatvecka 2021! Vårt bidrag till programmet är en virtuell promenad där vi går en slinga i centrala Uppsala och berättar om hållbarhet i de kulturmiljöer vi jobbat med under de senaste åren, fokus ligger på att använda, bevara och utveckla. Stoppa i hörlurarna, spela upp podden via spelaren och klicka på länken till promenad-PDF:en här ovanför och häng med!

Vi startar vid Domkyrkan där vi berättar om evighetsperspektivet i relation till hållbarhet, arbetet med ett varsamt anpassande av kyrkan efter nutida behov pågår. Ärkebiskop Antje Jackelén läser en bön som kan ses som en programförklaring för Svenska kyrkans miljötänk och fokus på global rättvisa. Sen fortsätter vi till Studentvägen där studentens boendemiljö, ekonomi och trygghet står i fokus, VD Håkan Falk intervjuas.

Efter det presenterar vi ett sätt att ta tillvara äldre byggnader i en stad för nya ändamål, Atrium Ljungberg har köpt de tre tegelbyggnaderna vid Skeppskajen och affärsutvecklingschef Daniel Kvant Suber berättar om hur Atrium Ljungberg arbetar med omvandling av äldre miljöer. Det sista stoppet på promenaden är Gamla Stationen och avslutningsvis blir det en tävling med chans att vinna en av tre möjliga böcker om byggnadsvård.

Några hållpunkter i podden:

3:32 – Ärkebiskop Antje Jackelén – En bön för klimatet

18:40 – VD Håkan Falk om hållbarhetsarbete i samband med nybyggnation vid Studentvägen

48:45 – Affärsutvecklingschef Daniel Kvant Suber – omvandling av äldre miljöer och hållbar stadsutveckling

54:10 – Hållbarhetstips till lyssnaren och Uppsalabon

Sist i podden och promenad-PDF:en finns information om hur ni är med i tävlingen om böckerna. Kul att ni hittat hit och välkomna!

<< Tillbaka

SHARON FÖRELÄSTE OM Burmeisteriska huset

Den 17 september föreläste Sharon Pulvino, restaureringsarkitekt vid a-sidan, på Uppsala Universitet Campus Gotland för studenter på masterprogrammet i cultural heritage and sustainability. Föreläsningen och guidningen på plats handlade om det byggnadsminnesförklarade Burmeisterska huset i Visby som lät byggas 1652–1654 av köpmannen Hans Burmeister från Lübeck. Sharon genomförde sitt kandidatarbete vid Politecnico di…

Läs mer >>

Kulturarvsdag

A-sidan deltog i Bälinge kyrka när Uppsala stifts regional samrådsgrupp och Bälingebygdens församling under ledning av stiftsarkitekten Sarita Dahle anordnade kulturarvsdag om kyrkorum i förändring. Åsa Flarup Källmark föreläste på förmiddagen om attraktiva och tillgängliga kyrkorum – dröm eller verklighet? Och deltog i en workshop med Daniel Jernlif och kyrkoherden tillsammans…

Läs mer >>

Vindhemskyrkans inredning klar

Nu är inredningen i Vindhemskyrkans förråd i Uppsala klar med bl.a. nytt textilskåp, skrivplats, spegel m.m.

Läs mer >>
Bygglov Nacka seniorcenter

Bygglov Nacka Seniorcenter Talliden

Nu är bygglovet beviljat för de tillbyggnader och yttre fasadändringar som behövs för att kunna effektivisera och modernisera Nacka Seniorcenter Talliden som drivs av Nacka kommun.

Boendet får efter ombyggnad fler lägenheter, en ny huvudentré och en ny placering av storköket. Utomhusmiljöerna ses över och boendet får även en ny tillgänglig trädgård.

Arbetet vi gjort grundar…

Läs mer >>
Invigning av Juliahemmet, vård- och omsorgsboende, Ersta diakoni, Besqab

Invigning av Juliahemmet i Uppsala

Igår invigdes Juliahemmet i sensommarsolen! Vi var många inblandade som samlades tillsammans med de boende och personalen i den fina utemiljön och lyssnade till livemusik och invigningstal. Ersta Diakoni driver hemmet och på uppdrag av Besqab har vi formgivit byggnaden som på ett förtjänstfullt sätt omfamnar en södervänd trädgårdsmiljö och…

Läs mer >>

Harmånger kyrka återöppnad

I helgen, lördagen den 28 augusti, återöppnades Harmånger kyrka av biskop Karin Johannesson efter renoveringen och omgestaltningen med bl.a. nya glaspartier till de nytillskapade delarna i korsarmarna för barnverksamhet resp. kyrkkaffe, altarpodium, komplettering med nytt golv, ny trapp till läktaren, installationer gömda i  lister m.m.

Läs mer >>

Uppsalas arkitekturpris utdelat

Nu är årets arkitekturpris i Uppsala utdelat. Från a-sidan har arkitekt Åsa Flarup Källmark deltagit i juryn och ses t.h. på bilden vid prisutdelningen tillsammans med bl.a. kommunstyrelsens ordf. Erik Pelling och stadsarkitekten Claes Larsson. Arkitekturpriset gick till Kv Tryffeln i Norby ritat av Kirsh + Direka, som Sveafastigheter låtit uppföra.

Se gärna mer om…

Läs mer >>

Inredning i S:t Pers kyrka klar

Nu är inredning i S:t Pers kyrka i Uppsala klar. Den har nu kompletterats med ny textilförvaring samt nytt pentry/serveringsskåp.

Läs och se gärna mer här: S:t Per – inredning

Läs mer >>

Inflyttning hus 4 i Ultuna

Imorgon fredag börjar studenterna flytta in i hus 4 på Kronåsvägen i Ultuna, Uppsala. Stiftelsen Ultuna studentbostäders senaste tillskott som a-sidan ritat.

Läs mer >>