Uppsala centralstation

Uppsala fick ett nytt resecentrum med ny terminalbyggnad som invigdes 2011. Den gamla Stationsbyggnaden som var kraftigt nersliten med hussvamp i två bjälklag genomgick samtidigt en genomgripande ombyggnad, helt ändrad användning och utvändig restaurering av fasad.

Byggnaden hade under årens lopp byggts om till oigenkännlighet, även exteriören var förenklad.
Vi började med en kulturhistorisk utredning över hur byggnadens planlösning sett ut från början.
Vi fann att bottenvåningen haft tre olika väntrum 1- 3:e klass med biljettluckan i mitten samt en godsmottagningsdel i senare tillbyggnad norrut.. En trappa opp var det från början två stora våningar med entré från varsitt trapphus. Den äldre planlösningen låg sedan till grund för programhandlingens planlösningar där rummen på bottenvåningen återigen gick från fasad till fasad och de övre planens rumsindelningar tillvaratogs.

På järnvägssidan byggdes en glasad gång för att möjliggöra tillträde här även i fortsättningen och på framsidan mot torget höjdes marknivån upp för att säkerställa tillgängligheten till byggnadens olika entreér. a-sidan arbetade med allt utom lös inredning till restaurangerna.

Tre restauranger finns nu i bottenplan, “Stationen”, Dryck och Hijazz, två av dessa är med i White guide 2014. Uppsala har fått en fantastisk uteservering i bästa sol- och spanläge och en häftig miljö på järnvägssidan där man kan sitta och äta och se tågen köra förbi.